Banner website algemeen Kerken 1024x368

Trouwen meer dan een wettelijke aangelegenheid?
Voor een mooie ervaring van samen verder in gemeenschap en geloof…
huwelijk

 

Trouwen doe je met z’n tweeën of… zijn er nog meer betrokkenen?

Jullie staan voor een belangrijke stap in je leven. Jullie willen trouwen. Wellicht alleen in het gemeentehuis, maar misschien ook wel in de Katholieke kerk, omdat trouwen meer is dan alleen een wettelijke aangelegenheid. Wellicht is het bij jou in de familie traditie. Misschien is Gods zegen over jullie relatie voor jou belangrijk. Misschien kies je ervoor, omdat je gedoopt en gevormd bent en de ingezette lijn graag wilt doorzetten…

Een goede huwelijksvoorbereiding; het halve werk?

Liefde tussen twee mensen is een groot goed. Ze verdient alle zorg die maar mogelijk is. Vandaar dat binnen de kerk een voorbereiding aan het huwelijk voorafgaat. Als het eerste kennismakingsgesprek heeft plaatsgevonden en de administratieve gegevens zijn verwerkt, worden jullie uitgenodigd voor de eerstvolgende gemeenschappelijke huwelijksvoorbereiding. Het doel is om in een ontspannen sfeer met andere aanstaande bruidsparen na te denken en meningen uit te wisselen over relaties, liefde, geloof, kerk en samenleving. Iemand van het pastoraal team is hierbij aanwezig om o.a. uitleg te geven over het sacramentele karakter van het huwelijk.

Een persoonlijk gesprek

Zes weken voor de geplande huwelijksdatum vindt een persoonlijk gesprek plaats met de pastor die assisteert in jullie huwelijksviering. Dit gesprek vindt plaats bij jullie thuis. Bij het eerste kennismakingsgesprek worden een checklist en een aantal voorbeelden van huwelijksvieringen digitaal naar jullie verzonden. Aan de hand daarvan kan de huwelijksliturgie worden samengesteld die tijdens het persoonlijk gesprek met de pastor wordt doorgenomen. Tevens kunnen persoonlijke omstandigheden besproken worden die niet geschikt zijn voor de gezamenlijke huwelijksvoorbereiding.

De huwelijksviering

En dan is de grote dag aangebroken. De voorganger in de viering is in de regel één van de pastores van de parochie. Mocht er in de familie een priester of diaken zijn, dan kan ook hij voorgaan in de viering.

Praktische zaken

Op een doordeweekse dag kan er de gehele dag getrouwd worden, op zaterdag tot 12.00 uur. Het parochiekoor zingt graag in jullie huwelijksviering, maar er zijn ook mogelijkheden voor eigen zang. Overleg dit met iemand van de huwelijks-administratie of huwelijksvoorbereiding. Voor het versieren van de kerk met bijvoorbeeld bloemen kunnen jullie zelf zorgen. Een huwelijkskaars wordt jullie aangeboden. Mochten jullie een andere kaars wensen, dan is deze voor eigen rekening.

De financiën

De bijdrage voor een huwelijk staan op de parochiesite vermeld onder tarieven. Verzocht wordt dit bedrag uiterlijk 14 dagen voor het huwelijk plaatsvindt over te maken op de bankrekening van de parochie onder vermelding van de kerk waar jullie trouwen, jullie naam en huwelijksdatum  Het bedrag is dan als gift fiscaal aftrekbaar.

Aanmelding

De aanmelding van huwelijken in de drie parochies van Zuidoost Twente verloopt via het centraal secretariaat van parochie Maria Vlucht te Losser: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Indien mogelijk graag minimaal 6 maanden voor de geplande huwelijksdatum. Het secretariaat geeft jullie gegevens door aan iemand van de huwelijksvoorbereiding, die met jullie een afspraak maakt voor een kennismakingsgesprek. Klik hier voor online aanmelden

Als een kerkelijk huwelijk niet mogelijk of gewenst is…

Een kerkelijk huwelijk is echter niet voor iedereen mogelijk en wordt niet door iedereen gewenst. Toch kan de wens bestaan om God en/of de kerk bij jullie relatie te betrekken. In dat geval kun je het pastoraal team benaderen met het verzoek om gezamenlijk een andere, passende, zinvolle bevestiging te vinden. Hiervoor kunt u contact met de pastores opnemen via het centraal secretariaat van uw parochie.

Blog

Onlangs overleed een goede kennis van mij. Totaal onverwacht. Afgelopen zomer was zij al eens met spoed opgenomen in het ziekenhuis. Maar niets had ons aan de mogelijkheid van een herseninfarct doen denken. Toch is haar dat nu overkomen.

Lees meer...

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 13 2023

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie 11 januari 2023

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*