Banner website algemeen Kerken 1024x368

Samen met je zoon of dochter speuren naar hoe Gods Geest jullie kan inspireren…

En dan moet je ze loslaten…

En dan is jouw zoon of dochter 11 jaar of ouder geworden. Je hebt je kinderen al heel wat meegegeven voor het leven. Je hebt ze veiligheid willen geven, zelfvertrouwen. Je hebt ze geleerd voor zichzelf op te komen en respect te hebben voor anderen. Talenten zijn ontdekt. Steeds meer keuzes worden al door jouw zoon of dochter zelf gemaakt. En nu komt de overgang naar de middelbare school en de puberteit.

Bij heel die opvoeding heeft ook het geloof een rol gespeeld. Ooit begonnen met de doop was het soms heel intensief, soms wellicht verwaterd. Er waren tijden, dat je nauw bij de kerk betrokken was, maar er zijn misschien ook tijden geweest, dat je wat meer afstand genomen hebt.

Je weet dat je jouw zoon of dochter nu steeds meer los moet laten. Ook qua geloof. Dat kun je niet afdwingen. Je kunt het alleen maar voorleven, aanreiken en hopen dat je kind in de katholieke traditie verder wil gaan. Bij alle twijfel is die traditie met al haar verhalen, rituelen en idealen toch van waarde. Nu is het moment voor een laatste zetje in de goede richting. Samen met leeftijdgenoten kan jouw zoon of dochter nog eenmaal stevig worden ondergedompeld in wat katholieken ter harte gaat.

Vormen is ‘sterk maken’

Vormen komt van een oud-Hollands woord ‘vromen’. Dat betekent ‘sterk maken’. Juist nu je zoon of dochter op de drempel staat van toegroeien naar volwassenheid heeft het kracht nodig. Wie ben ik? Waar sta ik zelf voor? Loop ik achter anderen aan of vind ik mijn eigen weg; de weg die bij mij past? God wil daarbij helpen. Je kunt een beroep doen op zijn heilige Geest om wijsheid, om sterkte, om inzicht en verstand… Om die Geest bidden wij in de viering van het heilig Vormsel. De bisschop of een vertegenwoordiger van hem komt om kinderen de handen op te leggen en te zalven. Zoals de olie doordringt in de huid, zo dringt Gods heilige Geest door in ieder van ons. De bisschop drukt als het ware Gods zegel op ons voorhoofd. Hij laat daarmee zien, dat wij van God zijn en dat wij bij Hem horen. Voor kinderen is dit een mooie geloofservaring, die ze niet licht vergeten.

Voorbereiding op het ontvangen van het vormsel…

In mei of juni worden kinderen via scholen en via de media van de parochie benaderd om zich op te geven voor het Vormselproject. Dit project bereidt kinderen voor op het ontvangen van het heilig Vormsel. Ook niet-Katholieke kinderen en kinderen, die uiteindelijk niet gevormd zullen worden, kunnen meedoen. We vragen kinderen aan het einde van het project of zij al dan niet gevormd willen worden. Het programma loopt van september tot februari. Er worden ook elk jaar ouders gevraagd in de stuurgroep plaats te nemen. De werkgroepen van ouders worden begeleid door de pastor en de stuurgroep.

Voor het programma 2023-2024 klik hierHet project vindt plaats in Haaksbergen, maar voor een eerste start gaan we naar Losser. Op zaterdag 8 juli  van 16.00 tot 17.30 uur beginnen we gezamenlijk met ouders én tieners van Zuidoost Twente in de pastorie en H.M. Geboortekerk te Losser. Er is een korte viering met het koor Vivace en we doen een spel met Ans te Lintelo, onze jongerenwerker.

‘Op zoek naar de Geest’ is een eigentijds project dat tieners wil helpen zelf al dan niet een keuze te maken voor Jezus Christus en zijn levensweg. In zeven bijeenkomsten waarvan een aantal met ouders, ontdekken we via Bijbelverhalen wie Jezus is en wat we ons bij de heilige Geest kunnen voorstellen. We worden stil voor gebed. De tieners wordt gevraagd zich actief in te zetten voor anderen in een korte stage. In de Franciscusviering ervaren tieners, dat vieren in de kerk ook anders kan. Ouders en tieners maken kennis met geloofsverhalen van ‘gewone’ parochianen middels een speed-date. Het project staat open voor tieners van alle gezindten. Wie wil kan waarschijnlijk 3 februari 2024 het sacrament van het vormsel in de Bonifatiuskerk ontvangen. Maar dat hoeft dus niet.

Financieel

Voor het meedoen aan het project ‘Vormselkracht’ wordt een eigen bijdrage van € 45,– gevraagd. Dit bedrag wordt op de Startavond voor ouders door de stuurgroep ‘Voorbereiding heilig Vormsel’ geïnd. Eventueel van tevoren via de bank.

Opgave 2023-2024

Geef uw zoon of dochter vóór 3 juli op. Dat vergemakkelijkt de organisatie van het project. Voor het aanmeldingsformulier klik hier.

Opgave voor de stuurgroep

We zoeken ouders en belangstellenden voor de stuurgroep Vormselvoorbereiding en werkgroepen Stages. De stuurgroep start het project op, verdeelt de taken onder de ouders en verzorgt de communicatie. Een draaiboek ligt klaar. U kunt zich hiervoor bij pastor Frank de Heus opgeven: 06 300 98 833 of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Zonder stuurgroep kan het project niet van start gaan.

Het geheim van ik
 
als ik ’s avonds
in de spiegel kijk
dan zie ik hoe ik
op mijn vader lijk

maar kijk ik ’s morgens
dan ben ik – da’s raar –
veel meer mijn moeder
dan lijk ik op haar 

van binnen heb ik
iets van allebei
toch zijn er ook
dingen alleen van mij 

soms ben ik zo anders
zomaar vanzelf
dat heb ik zeker
gewoon van mijzelf 

langzaam ga ik
naar een eigen stek
gaandeweg vind ik
mijn eigen plek 

en jij, mijn God,
als jij ergens bent
dan weet ik heel zeker
dat jij mij goed kent 

ik wil je iets vragen:
God, wie ben jij?
en waarom gloeit
die vraag in mij?

Blog

Ik geloof door Willy Rekveld, parochievicaris

‘Ik geloof’ is het thema van de 111e Gerardus Majella-bedevaart 2023. Deze bedevaart zal

Lees meer...

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 39 2023

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie 11 januari 2023

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*