Banner website algemeen Kerken 1024x368

Nieuwsbrief

Pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 1 september 2021

 

 logo LEH

 

 

 

Enschede Jacobuskerk: woensdag 1 september, 19.00 uur: viering Wereldgebedsdag voor de Zorg voor de Schepping.

schepping

Aanmelden mag, maar hoeft niet: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Volg ons op facebook en Instagram. Wil je meewerken aan acties en doelen in onze St Jacobus parochie, neem dan contact op met Alice Snijders Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 365 89 469.

Voor meer informatie kijk op: https://laudato-si.nl/https://netrv.be/ecokerk, https://laudatosiactionplatform.org/,

 

 

Enschede: Grote kerk, woensdag 1 september, 19.00 uur, Taizéviering.

Het oecumenische studentenpastoraat wordt opgepakt door de PKN. Op de avond waarin het kennismaken met kroegen centraal staat in het introductieprogramma voor de studenten van de TU, is er voor hen een eerste activiteit in de grote kerk op de Markt, 1 september, 19.00 uur.

 

 

Haaksbergen, kapel Veldmaterstraat: 8 september 19.00 uur Mariaviering bij gelegenheid van het hoogfeest van Maria Geboorte

veldmaat kapel

Op 8 september viert de Katholieke Kerk het feest van de geboorte van Maria (dochter van Joachim en Anna), moeder van Jezus Christus. Tezamen met Jezus en de heilige Johannes de Doper behoort Maria tot een van de weinigen van wie in katholieke kerken de geboortedag wordt herdacht en gevierd. Op woensdag 8 september begint om 19.00 uur bij de Mariakapel ‘Onze Lieve Vrouw van de Vrede’ aan de Veldmaterstraat – hoek Wagnerstraat een sfeervolle Maria’s-verjaardags-gebedsviering. Mochten de weergoden op het moment van aanvang ons in de steek laten, dan wordt uitgeweken naar de HH. Bonifatius en Gezellenkerk.

De Mariakapel is één van de 67 Mariakapellen die Twente rijk is. Veel mensen komen bij een kapel om Maria goedendag te zeggen, even tot haar te bidden en een kaarsje aan te steken. De mensen hebben behoefte aan steun en zijn ervan overtuigd dat Maria iedereen in hun waarde laat.

Deze Mariaviering op 8 september wordt traditiegetrouw verzorgd door enkele leden van de Pastoraatgroep Franciscusparochie en vele vrijwilligers die er alles aan zullen doen om de viering zinvol en corona-veilig te laten verlopen.

Ook dit jaar is Robert ten Elsen bereid gevonden om tijdens deze viering de te zingen liederen (volgens het RVM mag in de buitenlucht iedereen meezingen) op zijn accordeon te begeleiden.

Na afloop van deze viering is er koffie en thee en alle gelegenheid om met elkaar (bij) te praten, zij het op 1,5 meter afstand van elkaar. Weet dat ook ú, net als iedereen, meer dan van harte welkom bent.

 

 

Training voor lectoren, nieuwe parochiële voorgangers voor weekendliturgie én nieuwe parochiële voorgangers bij uitvaarten

training lectoren

Nieuwe lectoren, nieuwe parochiële voorgangers in weekendliturgie en bij uitvaarten, ze zijn zeer nodig en van harte welkom in onze parochies. We willen mensen, die daar belangstelling voor hebben, ondersteunen door hun een training aan te bieden. Afhankelijk van je rol in de liturgie, oefenen we in welsprekendheid, voordracht, lezen en bidden, je bewegen in de liturgie, het schrijven van een overweging of het voeren van een voorbereidend gesprek voor een uitvaart. Bij voldoende belangstelling zetten we een training op touw in Zuidoost of eventueel in samenwerking met een ander parochieverband in Twente. Lector zijn of voorganger zijn in weekendliturgie of bij uitvaarten vraagt iets van je, maar geeft ook veel. De gemeenschap waardeert het zeer. Bij uitvaarten is het bijzonder om bij mensen thuis binnen te mogen komen, hun verhaal te mogen horen en daar vorm aan te geven in de liturgie.

Heb je belangstelling, meld je dan bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of 06 300 988 33.

 

 

Koffiedrinken na de viering

koffie

Op een aantal plekken gebeurt het al. Bijvoorbeeld bij kleine groepen door de week in de Roef of bij de Jozefkerk te Enschede of de Lourdeszaal in Haaksbergen. Samen koffiedrinken is dé manier om elkaar even te ontmoeten, te spreken en wordt her en der zeer gemist. Het pastoraal team wil bij deze nog maar eens laten weten, dat het kan, als de veiligheid gewaarborgd is. We houden de horecaregels aan. Dat betekent heel kort gezegd, dat waar mensen een vaste zitplaats hebben op 1,5 meter van elkaar en er geventileerd wordt, dat er mogelijkheden zijn. Zie ook: https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/cultuur-uitgaan-en-sport/horeca-en-evenementen .

 

 

Haaksbergen, laatste viering in de Lourdeszaal

Lourdes laatstse viering

Afgelopen woensdag 25 augustus kwam de Lourdes-gemeenschap voor het laatst samen om te vieren in hun vertrouwde Lourdeszaal. Vandaag, 1 september, gaat de groep verder in de Pancratiuskerk voor de zogenaamde ‘Marktmis’. Tijd van vieren: 9.30 uur. Iedereen is welkom. Ook met boodschappentas! Woensdag is marktdag op het plein voor de Pancratiuskerk. Het werd een viering van de gemeenschap. Truus en Annie zongen. Nel had eigen teksten geschreven op de liederen. Cilie, Ans, Ben en Elles brachten hun teksten in in de liturgie. Ben bedankte na de viering Bennie, die zich 25 jaar lang ingezet heeft voor het beheer van de zaal, waarop zijn vrouw Truus met een prachtige anekdote kwam over hoe de Lourdeszaal ooit van de kerk werd afgescheiden. De pastoor was er toen blij mee. Hij stond in de kerk niet langer meer op de tocht. Als klap op de vuurpijl mocht Nel het orgel mee naar huis nemen. Teresa had met Nel voor iedereen een prachtige herinnering gemaakt om mee naar huis te nemen. Het werd een mooi afscheid, ook met natte ogen, dat wèl, maar het was niet het einde. De komende weken gaan we zien, hoe we de Pancratiuskerk tot een nieuw thuis kunnen laten worden.

Pastoraal werker Frank de Heus

  

 

Enschede Zuid, Sint Jan:

bloem

De bloemen gingen deze week naar dhr. Frans Tigchelaar aan de B. v.d. Helststraat te Enschede

 

 

Nabijheid door verbondenheid

willy

door Willy Rekveld, parochievicaris

Al meer dan ruim 100 jaar wordt in Overdinkel ter ere van de H. Gerardus een bedevaart gehouden. Pelgrims zochten troost, bemoediging in en voor het leven van alle dag. Zij zochten nabijheid in verbondenheid in het geraakt zijn door vreugde en verdriet. Ook dit jaar zal er op 17 oktober weer een bedevaart plaats vinden. Hoe en in welke vorm is nog niet bekend i.v.m. de geldende regels, wat mensen nu ten diepste treft. In de 109de bedevaart willen wij hier aan aandacht geven in het thema: nabijheid door verbondenheid. Ook in ons werkgebied Enschede, Losser e.o. en Haaksbergen e.o. zijn mensen ziek geworden, overleden aan het Coronavirus; zijn mensen nog herstellende en verdrietig om het verlies van dierbare mensen. Meer dan ooit hebben we die nabijheid door verbondenheid nodig. In het Evangelie, de Blijde Boodschap spreekt Jezus over nabijheid in die momenten van het leven, waarin we gebrokenheid en kwetsbaarheid ervaren. ‘Ik zal er zijn’, zo zegt Hij. Gerardus wilde in Jezus’ voetspoor gaan om nabijheid, verbondenheid in het leven van mensen te brengen. Het was voor hem geen gemakkelijke weg. Soms was er in zijn leven ook tegenwind, zoals wij dat ook wel eens ervaren in ons leven, zeker in deze tijd van vele vragen. Laten we in verbondenheid elkaar nabij zijn. Vertrouwen blijven houden in ons gebed om op voorspraak van de H, Gerardus de weg te gaan in geloof, hoop en liefde. De Weg die Jezus ons gegeven heeft. Een weg van Nabijheid in Verbondenheid.

 

   

Kanalen vieringen online

Bonifatiuskerk Haaksbergen: zaterdag 18.30 uur: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327-HH-Bonifatius-en-Gezellen-De-Veldmaat

Maria Geboortekerk Losser: zondag 9.00 uur: https://www.youtube.com/c/MariaVluchtParochie

Pancratiuskerk Haaksbergen: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2326-Pancratiuskerk-Haaksbergen

Sint Jozefkerk Enschede: zondag 11.00 uur: https://www.youtube.com/c/stjozefkerkenschede

Sint Jacobuskerk Lonneker: https://youtu.be/K-jkw5X8MOc

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.,  06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                 Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

 

Blog

De anderen door Dick Kohlwey, vice-voorzitter bestuur Franciscusparochie

Jezus zegt: "Ik heb nog anderen" (Joh., 10, 11-18)

Denkt u ook weleens: als ontwikkelingen zo doorgaan, hoe zal

Lees meer...

Franciscusbende

Logo Franciscusbende met tekst

Vrijwilligers


Op Weg week 16 2024

 

Vastenactie

Laatste dienst

  

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

 

 

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

 

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

Contact


Centraal Secretariaat Franciscusparochie
Veldmaterstraat 61
7481 AB te Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29

E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

Nieuwsbrief pastoraal team 11 januari 2023

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*