Banner website algemeen Kerken 1024x368

 

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 3 maart 2021

Gedurende Corona-crisis

logo LEH

 

 

Afscheid en toch ook weer niet

 afscheid M. Dijkman

In een kring van parochianen en collega’s en een sfeervolle gebedsviering namen we afgelopen zondag afscheid van pastor Margot Dijkman. Na 25 jaar basispastoraat en bijna vijf jaar dienstverband binnen Zuidoost Twente verlaat pastor Margot het basispastoraat. Ze blijft voor 0,7 fte werkzaam als geestelijk verzorger voor Livio. Daar heeft pastor Margot haar plek in onder meer zorgcentra het Wiedenhof en het Saalmerink in Haaksbergen. Zo blijft ze toch in de buurt en zullen veel parochianen haar nog met regelmaat blijven ontmoeten.

 

Haaksbergen: pastor Margot Dijkman draagt M25 over…

Dinsdagavond 23 februari vond de overdracht plaats van M25. Via een Teams-meeting heb ik kennis gemaakt met de jongeren van M25 in Haaksbergen. Zes enthousiaste zelfstandige jongeren stelden zich aan mij voor. Ze vertelden wat ze zoal hadden gedaan voor Coronatijd. Het bezoek aan de gevangenis en aan De Wonne sprongen eruit! Het zijn doeners, deze jongeren. En dat spreekt mij erg aan. Tijdens de kennismaking werd een online-quiz in elkaar gezet. De taken voor de uitnodiging werden verdeeld en de datum wordt zeer binnenkort via de groepsapp gepland. Ieder M25 lid zoekt 3 spelers voor de quiz in zijn of haar eigen omgeving. Tjakka!

Ik zie uit naar leuke activiteiten met deze - en hopelijk nog nieuwe leden van M25. Natuurlijk bedank ik namens de jongeren Margot voor de opbouw en de inzet in deze groep!

Ans te Lintelo

Ans te Lintelo

 

Jongerenpastoraat: Doe jij mee met ‘Wie is de slimste?’

Op vrijdagavond 5 maart om 19.00 u spelen we met alle vormelingen van dit jaar de online quiz ’Wie is de slimste?’ Daar zitten natuurlijk een paar vragen bij over wat we geleerd hebben in de zeven lessen. Maar daarna volgen te gekke, gezellige weet- en gok-meerkeuzevragen. De winnaar ontvangt een bioscoopbon (voor als het weer kan) voor zichzelf en een vriend(in). Je mag met zijn tweeën meedoen. Hoe kun je mee doen?

1. Je hebt ‘TEAMS’ op je computer. 2. Je hebt je mobiele telefoon ook nodig (goed opgeladen)

3. Voor 4 maart geef je door aan Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. : Ik/wij doe(n) mee met e-mailadres …

4. Ans maakt een ‘vergadering’ aan in TEAMS. 5.Je accepteert de uitnodiging om mee te doen.

Op 5 maart: 1.Je logt in bij TEAMS. 2.Ans wijst je de weg naar de quiz in Kahoot. 3.Dan spelen we samen de quiz.

Doe het gewoon! Blijf gezond! Met vriendelijke groeten, Ans te Lintelo, Coördinator jongerenactiviteiten parochies Zuidoost Twente, 06 30958689

 

 

Lezing Mgr. Hoogenboom over Europa en de Rooms katholieke kerk in  Sint Jankerk Enschede

hoogenboom

Inmiddels 17 opgaven. Nog 13 nodig om het door te laten gaan! Reageer vóór 7 maart!

Mgr. Hoogenboom zal spreken over ‘ecologie en duurzaamheid’, ‘sociale en economische politiek’ en ‘vrijheid en godsdienst’. Belangrijke thema’s in de politiek. Maar ook thema’s waarover je vanuit de katholieke traditie veel kunt zeggen. Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen. Uiteraard komen we veilig samen in de kerk zelf, zoals we dat ook op zondag doen. Reserveren is noodzakelijk.

Datum: donderdag 11 maart; tijd: 18.30 uur tot 20.00 uur (half uur vervroegd i.v.m. avondklok); locatie: Kerk Sint Jan, Haaksbergerstraat 253; kosten: vrije gift; opgave vóór 7 maart: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Verdieping Veertigdagen-tijd: Zoom-bijeenkomsten vanuit parochie St Jacobus de Meerdere, Enschede

zoom

In de periode tot Pasen, houden we wekelijkse Zoom-bijeenkomsten ter verdieping in de Veertigdagentijd. Telkens van 20.00 tot 21.00 uur op de woensdagavond. Aanmelding via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen per bijeenkomst. Je hoeft hiervoor niet in Enschede te wonen! Komende thema’s: Muziek (passiemuziek) (3 maart), Rozenkrans (10 maart), Evangelisatie en roeping (17 maart), Waardering voor de schepping (24 maart), Terugkijken op de reeks en vooruitkijken naar Pasen (31 maart).

 

 

 

Enschede: Vieren in Verrijzeniskerk begint weer

verrijzeniskerk

We hebben goed nieuws: we beginnen weer met de vieringen in de Verrijzenis-kerk/Petrus & Pauluskerk. Op donderdag 4 maart om 09.30 uur gaat pater Ben voor in een eucharistieviering. We hanteren de regels zoals die ook gelden voor de andere kerken: maximaal 30 kerkgangers, geen koffie na afloop en aanmelden van tevoren bij: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . U krijgt altijd een reactie terug of er plaats is voor u of niet. Op donderdag 11 maart gaat Gerrie Korten voor in een gebedsviering.

 

 

 

Enschede: Hongerdoek in de Sint Jankerk (met stimulans vanuit Lonneker!)

 

Dit doek is gemaakt door inwoners uit Enschede onder leiding van een kunstenares. Ook mensen uit onze parochie hebben hieraan meegewerkt. Het doek is eigendom van het Rijksmuseum, de St. Jan heeft het in bruikleen.

Berend Kok uit Lonneker was destijds de grote stimulator. De moderne textielkunstenaar Berend Strik is benaderd om een modern ontwerp te maken. Het moest gaan over het thema: Arm- rijk.

Er zijn fotocollages gemaakt, die op fototextiel zijn geprint. Deze zijn in kleine delen op ramen gespannen, zo kon er in delen aan gewerkt worden. De delen zijn later aan elkaar gezet.

Berend Strik heeft voor de verbeelding van armoede en rijkdom heel bewust voor 3 baby’s gekozen die ogenschijnlijk nog van ‘niks’ weten. In hun blootje zien ze er gelijk uit. Het maakt echter een levensgroot verschil op welke plek op aarde zo’n kindje geboren wordt.

Daarom is de hele aarde daarbij afgebeeld met duidelijke grenzen tussen landen.

Betekenis van het hongerdoek

De hongerdoek gaat terug op een oud, middeleeuws gebruik. Hij werd opgehangen om in de vastentijd het altaar waar de viering van de eucharistie plaatsvond aan het oog te onttrekken. Dat had te maken met de opvatting van de Middeleeuwse christen dat hij als zondige mens onwaardig was om het altaar te naderen.

Deze hongerdoeken werden vaak beschilderd met voorstellingen van het leven, lijden en sterven van Jezus. Zo zijn de doeken eeuwenlang een praktische vorm geweest van verkondiging en Catechese. Omdat de doeken tijdens de vastentijd werden opgehangen kregen ze de naam 'hongerdoeken'.

In de huidige tijd

hongerdoek

Midden jaren zeventig werd deze vergeten traditie opgepakt door de Duitse vastenactie en werd er een actuele betekenis aangegeven door kunstenaars uit het Zuiden te vragen nieuwe hongerdoeken te maken vanuit Bijbelse en christelijke thema's die hen aanspreken. De gedachte erachter was: waarom zouden wij, 'moderne armen' in het Westen niet door christelijke symbolen en beelden uit het Zuiden tot nieuwe instelling en houding, tot vernieuwd geloven kunnen worden gebracht?

 

 

Bloemengroet Enschede Zuid

De bloemen gingen deze week naar Mieke Beckers.

 

 

Franciscusparochie: Goede doelen-actie Eerste Communie van start

Rosella

De werkgroep ‘Goede doelen’ van het Eerste Communieproject in de Franciscusparochie zoekt het goede doel dit jaar dichtbij huis. Hier zie je Rosella. Ze heeft iets gemaakt voor haar zieke buurvrouw Christien. Die vond het heel erg lief van haar.

 

 

Online-Presentatieviering Eerste Communie Zuidoost Twente, zaterdag 6 maart a.s., 18.00 uur live m.m.v. pastoraal werkers Carla Berbée en Frank de Heus, kinderkoor Overdinkel, gelegenheids kinderkoorgroepje Boekelo, Carlo van den Beld, communicanten. Live te zien op: https://youtu.be/HGTOmuYL3QA .

 

 

Stand van zaken openen kerken voor maximaal 30 aanwezigen

In alle kerken kunnen doopvieringen en uitvaarten plaatsvinden. Voor vieringen in kerken die weer open zijn, dient u te reserveren. Zie hiervoor de website van de betreffende parochie.

Franciscusparochie

  • Alle kerken hebben hun deuren weer geopend voor 30 aanwezigen.

Jacobusparochie

  • De H. Jacobus, de St. Jan, de St. Jozef en Verrijzenis zijn open.
  • De gemeenschap van de Roef kan pas weer vieren, als het gebouw weer opengaat. Voorlopig dus niet.

Parochie Maria Vlucht

  • De Gerardus Majella in Overdinkel en de Maria Geboortekerk te Losser zijn open. Ook de woensdagochtendvieringen aldaar zijn van start gegaan voor maximaal 30 aanwezigen.
  • De geloofsgemeenschapen rond de Jacobuskerk te Lonneker en de O.L.V.-kerk te Glanerbrug starten zondag 14 maart weer met vieringen voor maximaal 30 aanwezigen. Vanaf 14 maart wordt het voorliggende rooster weer gevolgd.

 

 

WhatsApp-groep ter bezinning in de Vastentijd

wattsapp vastentijd

Parochianen en pastores schrijven korte overwegingen ter bezinning bij psalmen in de veertigdagentijd. Wilt u die ook ontvangen, geef dan je/uw voor- en achternaam per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33. Vanochtend werd het volgende appje verstuurd.

 

 

Woensdag 3 maart

Psalm 31, 5-6.14.15-16

Uit: Lectionarium voor de weekdagen

carla berbée

door Carla Berbée, pastoraal werker

Het net dat de mensen mij heimelijk spannen

ontkom ik door U die mij altijd beschermt.

Vertrouwvol leg ik mijn geest in uw handen,

Gij zult mij beschermen, getrouwe God.

Ik hoor ze fluisteren om mij heen,

aan alle kanten bedreiging.

Zij smeden te zamen een plan tegen mij

om mij het leven te nemen.

Toch blijf ik op U vertrouwen, Heer,

steeds zeg ik: Gij zijt mijn God.

Gij hebt mijn lot in uw hand,

bevrijd mij van mij vervolgers.

--

Er zijn van die dagen, dan lijkt het alsof de hele wereld tegen je is. Niks lukt, niks gaat vanzelf, en dan valt de theepot ook nog kapot. Je hebt het gevoel dat iedereen naar je kijkt en je moet wel heel hard de andere kant op denken om je collega’s of de buren er niet van te betichten dat ze je een hak willen zetten. Dan voel je je enkel maar miserabel, gespannen, down. Helemaal alleen; van iedereen verlaten. Of toch niet….?

Er is er Eén die me dan ziet, Eén die me mag zien in al mijn kleine ellende. En dat geeft rust, adem, opluchting. Dit te beseffen is al genoeg om mijn eigen kracht weer te voelen. OK! Kom maar op! Want Jij bent bij me.

--

Psalm 31: Father, I Put My Life in Your Hands · John Michael Talbot

https://www.youtube.com/watch?v=Nw-qZptWvrc

 

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                     Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker Carla Berbée:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker Frank de Heus:              Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Jongerenwerker Ans te Lintelo:                Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

 

Blog

Tijdens de lockdown spelen wij vaker een spelletje. Je kunt winnen en verliezen. Dat hoort erbij!

Dan spelen we opnieuw en krijgt iedereen  een nieuwe kans.  Er is altijd een volgende kans.

Pasen is het feest van het leven. God laat zien dat Hij nooit iemand loslaat. Hij houdt Jezus vast, dwars door de dood heen.

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Jeugdkerk


Vastenactie

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact


Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis

Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*