Banner website algemeen Kerken 1024x368

 

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 24 februari 2021

Gedurende Corona-crisis

 logo LEH

 

 

Vastenaktie binnen de Franciscusparochie: ‘Kring lopen met Franciscus’

kringlopen

Dit jaar steunen wij een project om voor 125 kwetsbare jongeren in Bangladesh een beroepsopleiding te realiseren. Meer informatie vindt u op www.franciscusparochie.nl . Eén van de akties is een besloten Facebookgroep, bedoeld om door de verkoop van mooie (vintage)spullen geld in te zamelen voor het project. Op deze Facebookgroep worden dagelijks nieuwe artikelen in de verkoop gezet, is er elke zaterdag een themadag (bv. glas, kunst, huishouden etc) en elke zondag om 16.00 uur een veiling van een topstuk of kunstwerk. Natuurlijk vindt u daar ook informatie over het project en onze andere activiteiten. Lid worden van deze Facebookgroep? Ja graag! Hoe meer parochianen lid worden, hoe gezelliger! En hoe groter de opbrengst voor het project in Bangladesh! We zijn te vinden op Facebook onder de naam ‘Kring lopen met Franciscus’ of via dit adres: https://www.facebook.com/groups/232554021860929 . Kom erbij, want deze Facebookgroep is een leuke manier om elkaar in deze tijd van afstand en isolatie tóch te ontmoeten… en om elkaar de loef af te steken bij het bieden. Laten we vooral plezier met elkaar hebben.

 

 

40 dagen- challenge (Franciscusparochie)

40 dagen challenge

Ook kinderen kunnen wat doen voor Bangladesh. Bijvoorbeeld een vastendoosje maken of een 40-dagen uitdaging aangaan om daarmee geld te verdienen. Een tuin bladvrij maken, de auto wassen of boodschappen doen... alles mag.
Voor (groot)ouders die hun (klein)kinderen willen aanmoedigen kun je een kluskaart en een vastendoosje (dat kinderen zelf in elkaar kunnen zetten) bij ons aanvragen. Het geld dat de kids met hun uitdaging verdienen, kunnen ze in het vastendoosje doen. Als u lid wordt van onze facebookgroep Kring Lopen met Franciscus, kunt U ons via facebook laten weten hoe de challenge van uw kinderen gaat! Dat vinden wij leuk! Het verdiende geld, kun je in onze digitale collectebus doen. Dan komt het goed terecht.

Wil u een kluskaart en vastendoosje ontvangen? Stuur dan een e-mail met naam en adres naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Wij bezorgen ze dan bij je in de brievenbus.

 

 

Dick Kohlweij.  Nieuw lid bestuur van de Franciscusparochie.  

Dick Kohlweij

Hij stelt zich voor.

Ik ben Dick Kohlewij. Bijna 39 jaar getrouwd met Karin. We wonen in Haaksbergen en hebben 3 -inmiddels volwassen- kinderen. Ik ben opgeleid in procestechniek (chemie), bedrijfskunde en automatisering.  De afgelopen 45 jaar heb ik gewerkt in zowel de chemie als in een kantooromgeving bij verschillende bedrijven. Eind 2018 ben ik als senior business controller met pensioen gegaan. In september 2020 werd me gevraagd of ik belangstelling zou hebben voor de HRM functie in het bestuur  van de St Franciscus parochie.  De vraag kwam op een moment dat ik me al een tijdje afvroeg, hoe ik een bijdrage aan onze parochie kon leveren. Het werd me steeds duidelijker dat alleen een eucharistieviering “consumeren” niet voldoende is om onze fijne parochie in stand te houden.

Per 1 januari ben ik begonnen als  HRM/O ( personeel en organisatie), een functie waarin ik verwacht een  goede bijdrage aan onze parochie te kunnen leveren.

 

 

Lezing Mgr. Hoogenboom over Europa en de Rooms katholieke kerk in  Sint Jankerk Enschede

hoogenboom

Mits 30 belangstellenden zich opgeven

Mgr. Hoogenboom zal spreken over ‘ecologie en duurzaamheid’, ‘sociale en economische politiek’ en ‘vrijheid en godsdienst’. Belangrijke thema’s in de politiek. Maar ook thema’s waarover je vanuit de katholieke traditie veel kunt zeggen. Denk aan belangrijke katholieke thema’s als de menselijke waardigheid, de bescherming van het algemeen welzijn (het bonum commune), de bevordering van de intermenselijke solidariteit, het nastreven van subsidiariteit die de juiste verhoudingen tussen het individu, de groep en de staat waarborgt, én een integrale visie op de schepping en het behoud ervan. Dit is interessant voor ieder die geïnteresseerd is in het eigene van een katholieke kijk op het leven. Na de lezing is er ruimte om vragen te stellen.

Uiteraard komen we veilig samen in de kerk zelf, zoals we dat ook op zondag doen. Reserveren is noodzakelijk en mogelijk tot 7 maart. Ook als je denkt, dat jij je al eerder aangemeld hebt, stuur toch opnieuw een mailtje!

NB: Er is dan nog een avondklok. Daarom hebben we de tijd een half uur vervroegd.

Datum: donderdag 11 maart

Tijd: 18.30 uur tot 20.00 uur

Locatie: Kerk Sint Jan, Haaksbergerstraat 253

Kosten: vrije gift

Opgave vóór 7 maart: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

Afscheid van pastoraal werker Margot Dijkman

margot

Op zondagmorgen 28 februari nemen de drie parochies in Zuidoost Twente afscheid van pastoraal werker Margot Dijkman tijdens een gebedsdienst in de Bonifatiuskerk in Haaksbergen om 10.30 uur.

De viering is live te volgen via https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327

Bij de viering zijn dertig bezoekers welkom, op volgorde van reservering: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

 

 

Stand van zaken openen kerken voor maximaal 30 aanwezigen

In alle kerken kunnen doopvieringen en uitvaarten plaatsvinden. Voor vieringen in kerken die weer open zijn, dient u te reserveren. Zie hiervoor de website van de betreffende parochie.

 

Franciscusparochie

  • Boekelo, Buurse, Bonifatiuskerk (ook de donderdagmorgenviering) en Lourdeszaal te Haaksbergen zijn open.

Reserveren Bonifatiuskerk: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Online: https://kerkdienstgemist.nl/stations/2327

Reserveren Lourdeszaal telefonisch :  di, wo, do tussen 9.30 en 11.00: 0535743929

  • Pancratiuskerk opent haar deuren voor 30 aanwezigen per 7 maart. Nb: 0p zondag 28 februari is er daar ook online geen viering.

 

Jacobusparochie

  • De H. Jacobus, de St. Jan en de St. Jozef zijn open.

Reserveren via reserveren:

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Alleen wiens of wier reservering door de locaties bevestigd zijn is welkom.

De vieringen in de Jozefkerk zijn online te volgen via het Youtube kanaal van de parochie en op Youtube gemakkelijk te vinden onder St. Jozefkerk Enschede

  • De gemeenschap van de Roef kan pas weer vieren, als het gebouw weer opengaat. Voorlopig dus niet.

 

Parochie Maria Vlucht

  • De Maria Geboortekerk in Losser is open per zondag 28 februari voor max dertig bezoekers. Aanmelden voor elke weekendviering via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., of van ma t/m do tussen 10-12 via 0535381224. Alleen wie haar of zijn reservering bevestigd heeft gekregen is welkom. De weekendvieringen zijn te volgen via het Youtube kanaal van de parochie zie daarvoor: www.mariavlucht.nl of https://www.youtube.com/channel/UCRFnQ1kIxtYJzJzmPpRYTuQ

Vanaf woensdag 1 maart worden ook de woensdagmorgenvieringen weer gehouden, met max 30 personen. Daarvoor is geen reservering nodig.

  • In de Jacobuskerk te Lonneker zijn er geen openbare vieringen tot 4 maart.
  • In de O.L.V.-kerk te Glanerbrug zullen er vóór 14 maart nog geen vieringen zijn.

 

 

 

Verdieping Veertigdagen-tijd: Zoom-bijeenkomsten vanuit parochie St Jacobus de Meerdere, Enschede

zoom

In de periode van Aswoensdag tot de woensdag voor Pasen, houden we zeven wekelijkse Zoom-bijeenkomsten ter verdieping in de Veertigdagentijd. Telkens van 20.00 tot 21.00 uur op de woensdagavond. Aanmelding via: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Er kunnen maximaal 15 mensen deelnemen per bijeenkomst. Je hoeft hiervoor niet in Enschede te wonen! Komende thema’s: Bidden onderweg (24 februari), Muziek (passiemuziek) (3 maart), Rozenkrans (10 maart), Evangelisatie en roeping (17 maart), Waardering voor de schepping (24 maart), Terugkijken op de reeks en vooruitkijken naar Pasen (31 maart).

 

 

 

Vormelingen, en gezinnen in Veertigdagentijd

 Rik

Vormelingen en hun ouders vragen hoe zij thuis met de vastentijd bezig kunnen zijn.

Rik Ledoux doet een voorstel: Het belangrijkste doel van de Vastentijd is voorbereiding op Pasen, als we vieren dat Jezus leeft, en misschien wel net zo belangrijk: dat wij mét Jezus leven, en ook proberen zoals Hij te leven. Een wat ouderwets woord dat daar in de kerk voor wordt gebruikt is het woord 'bekering': dat is achter je laten wat er in je leven slecht is, en wat je van God afhoudt, om ruimte te maken voor God en voor goede dingen. 

Dat kan op verschillende manieren, en dat kan je in principe zelf invullen. Wat veel mensen doen is dat ze iets uitkiezen uit hun leven wat ze eigenlijk niet nodig hebben en dat dan opgeven voor de tijd tot Pasen. Bijvoorbeeld niet snacken, of geen toetje na het eten, niet naar de bioscoop of minder netflix kijken. Het geld dat je daarmee uitspaart kan je dan aan een goed doel geven, en in de tijd die je uitspaart kan je bijvoorbeeld iedere dag 10 minuten extra aan gebed besteden, of een stukje Bijbel lezen (bijvoorbeeld op het moment dat je anders een toetje zou eten). Belangrijk is dat je iets kiest wat je aankan (het moet niet te zwaar zijn, zeker niet nu veel leuke dingen al niet doorgaan) en wat je helpt om goed te doen en bij God te komen.Als jullie samen of alleen willen bidden met de Bijbel zou je bijvoorbeeld iedere dag een hoofdstuk uit het Evangelie van Mattheüs kunnen lezen: https://debijbel.nl/bijbel/BGT/MAT.1/Matte%C3%BCs-1

Of je zou de app Bidden Onderweg kunnen uitproberen. Dat is een podcast met voor iedere dag een combinatie van muziek, een Bijbeltekst en een paar vragen om je te helpen bidden.

Het is trouwens gebruikelijk om op zondagen niet te vasten. (Want in de kerk vieren we iedere zondag een beetje Pasen.) Dus bijvoorbeeld op zondag wel een toetje of snoep.

 

 

 

Bezinning

carla

Rik vertelt hierboven aan de vormelingen en andere lezers wat je zoal kunt doen in de veertigdagentijd; of nog preciezer: wat je vooral kunt láten.

Wij zijn gericht en getraind in iets dóen, iets aanpakken. Misschien omdat we tegenwoordig gemeten worden naar prestaties, wat ik gedaan heb, wat ik bereik. En dat is net als met bergbeklimmen: als je na veel geploeter  eenmaal de top bereikt hebt, blijkt er tegenover je toch nog weer een andere top of een hogere berg. In de management taal: een nieuwe uitdaging! En die trekt dan zo aan je voeten dat je vergeet te gaan zitten op de berg waar je nu bent en te genieten: van het uitzicht, van het pad dat je hebt afgelegd, van je eigen kunne. En je komt al helemaal niet meer toe aan de vraag: is die andere top beklimmen wel zo nodig? Is dit genoeg? En wat heeft deze klim me gebracht?

De jaren dat ik in de Alpen heb gewandeld kon ik intens genieten van het uitzicht. Ik heb er zo genoten dat ik kleine schilderijtjes in het veld ging maken. En de bloemenpracht! Fotograferen en bewonderen! Om stil van te worden…

Zo kan ook de veertigdagentijd uitpakken. Om stil van te worden, je verbazen en verwonderen. Over wat anders zo gewoon lijkt…

Carla Berbée, pastoraal werkster

Bloemengroet Enschede Zuid

De bloemen gingen naar mevr. Bomers, Gerard Terborghstraat.

En onder het motto ‘voor elk wat wils’ was er voor Herman Workel zure ham, in plaats van een bloemengroet.

 

  

 

Jacobusparochie: Derde gesprek over de toekomst

logo enschede

Alweer enige tijd geleden, 14 december jongstleden, zijn parochiebestuur, pastoraal team, pastoraat- en beheergroepen verder met elkaar in gesprek gegaan over de toekomst van de Jacobusparochie. Na de vragen: ‘Wat willen we?’, ‘Wat kunnen we ?’ of ‘Wat hebben we samen aan menskracht en financiën in huis?’ eerder in het jaar, kwam nu de vraag aan de orde: ‘En wat gaan we nu daadwerkelijk doen?’ Blijven we doen, wat we nu doen in de huidige drie kerkgebouwen, of gaan we onze menskracht, financiën en gebouwen op andere manieren inzetten? Dat is een vraag voor het pastoraal team, maar ook voor elke vrijwilliger. Het pastoraal team en het parochiebestuur leidden de avond in. Inmiddels was al duidelijk, dat we financieel nog wel even vooruit kunnen en niet onmiddellijk kerkgebouwen hoeven te sluiten. Anderzijds teren we wel in op onze financiën. Dat is niet gezond. Daarbij zal het pastoraal team de komende jaren verder slinken. We nemen nu afscheid van pastoraal werker Margot Dijkman, maar over 3 à 4 jaar zijn pastoraal werker Carla Berbée en jongerenwerker Ans te Lintelo pensioengerechtigd. We verwachten niet, dat daar vervanging voor komt. Je zult dus met elkaar moeten bekijken, wat met een team van mogelijk één priester en één pastoraal werker en vrijwilligers dan nog willen en kunnen. Als we nog bakens willen verzetten om met nieuwe of andere vormen van pastoraat jongere generaties te betrekken bij het parochieleven, dan moeten we nu stappen gaan zetten.

Bij beheer- en pastoraatgroepen leeft de overtuiging, dat we nog kunnen groeien. ‘De kerk heeft nog nooit geen toekomst gehad’, werd er gezegd. Maar het vraagt verdergaande samenwerking tussen de locaties en een grotere inzet en actieve deelname van parochianen. Verschillende parochianen geven aan actiever te willen zijn in de kerk. Persoonlijk contact dat er al is, is heilzaam en werkt aanstekelijk. Maar hoe kunnen we het parochieleven nog persoonlijker, opener maken? En hoe houd je mensen dan vast? Iemand oppert de vraag of we niet meer kunnen samenwerken met pastoraal werkers in zorgcentra of ziekenhuizen. We zouden meer naar buiten kunnen treden. Je kunt scholen uitnodigen om de kerk te bezoeken. Jongeren kun je bijvoorbeeld uitnodigen voor een Sing in-avond. De contactpunten bij doop, eerste Communie, Vormsel, huwelijken zouden we beter kunnen benutten om mensen te vragen mee te doen. Door pastoraal werkers minder liturgisch in te zetten, zouden juist zij zich op het bij de parochie betrekken van nieuwe mensen kunnen richten. Ook kunnen ze dan meer tijd investeren in het opleiden en begeleiden van parochianen voor taken, die zij nu nog doen, maar straks niet meer. Een verdere internationalisering van de kerk en gebruik van meer talen in de internationale mis kan de viering voor meer anderstaligen aantrekkelijk maken. Maar het blijft gaan om de ontmoeting. Daar begon en eindigde de avond mee. Als je begint met iets nieuws, begin dan simpel, werd er meegegeven. De ‘Oase’ bij de Sint Jankerk wordt als voorbeeld genoemd. En zorg ervoor, dat je gekend wordt.

Pastoraal werker Frank de Heus op basis van aantekeningen Sander Reinderink

 

 

WhatsApp-groep ter bezinning in de Vastentijd

vastentijd appgroep

Parochianen en pastores schrijven korte overwegingen ter bezinning bij psalmen in de veertigdagentijd. Wilt u die ook ontvangen, geef dan je voor- en achternaam per WhatsApp door aan Frank de Heus, 06 300 988 33.

 

 

  

Stenen schilderen: ‘een spoor van Liefde’.

stenen

Elk jaar wordt in de Veertigdagentijd in de protestantse gemeente in Losser een kinderproject georganiseerd. Ook kinderen uit de parochie kunnen deelnemen.  

Dit jaar is dat: ‘Een spoor van Liefde’. Er worden stenen beschilderd die opvallend door de gemeente ‘zwerven’. Wie een steen ontvangt of vindt mag ‘m houden of doorgeven aan iemand anders. Misschien wil je ook stenen beschilderen en meedoen. Of er meer over weten.  Via Ans te Lintelo  Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , of Alies te Riet Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. kan je in contact komen met Heleen Vriesema. Zie ook de website van de parochie: https://www.mariavlucht.nl/actueel/zwerfstenen-als-spoor-van-liefde

 

 

 

Wist u dat Pastor Rekveld 1 maart jarig is?

willy

Hij wordt 70.

Als we ‘uit Corona’ zijn, zal hij dat vieren.

Hopelijk in de zomer.

Op deze plek feliciteren we hem van harte:

‘Goodgoan’ .

 

 

Contactgegevens pastoraal team

Pastoor Paul Daggenvoorde:                         Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                       Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

Jongerenwerker:                                            Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 06 309 58 689

 

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

https://www.facebook.com/Mariavlucht/

https://www.facebook.com/JacobusEnschede/

https://nl-nl.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen/

Blog

Tijdens de lockdown spelen wij vaker een spelletje. Je kunt winnen en verliezen. Dat hoort erbij!

Dan spelen we opnieuw en krijgt iedereen  een nieuwe kans.  Er is altijd een volgende kans.

Pasen is het feest van het leven. God laat zien dat Hij nooit iemand loslaat. Hij houdt Jezus vast, dwars door de dood heen.

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Jeugdkerk


Vastenactie

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pancratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact


Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis

Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*