Banner website algemeen Kerken 1024x368

Kerkgebouw na zeven jaar verkocht 

                                                                                                                                                                             

Tijden veranderen 

In 1958, ruim zestig jaar geleden, werd op ongeveer duizend meter van de Pancratiuskerk de Lourdeskerk aan de zuidelijke rand van de bebouwde kom gebouwd.  Daar aan de rand van het centrum werd in die dagen ook nieuwe uitbreiding van de dorpskern verwacht. Mede vanwege een rijksweg, de oude N 18, is de uitbreiding daar nimmer gerealiseerd. Terwijl in de jaren vijftig behoefte was aan twee katholieke kerken in Haaksbergen, was dat door vergrijzing en een teruglopend kerkbezoek aan het einde van vorige eeuw duidelijk anders geworden.  Dalende inkomsten en hoge onderhoudskosten maakten het voor onze parochie onmogelijk om nog langer twee kerkgebouwen in het centrum van Haaksbergen te behouden.  Daarom werd zeven jaar geleden, in overleg met het bisdom, besloten de Lourdeskerk aan de eredienst te onttrekken en tot verkoop over te gaan. Op zondag 13 januari 2013 werd de Lourdeskerk officieel aan de eredienst onttrokken.

Pijn en verdriet 

Hoezeer ook cijfers van kerkbezoek en onderhoudskosten duidelijk maakten dat een blijvend gebruik van de Lourdeskerk niet meer tot onze parochiële mogelijkheden behoorde, kwam de sluiting voor veel parochianen van de Lourdes locatie als een pijnlijk verlies. De kerk was hen dierbaar. Velen hadden nog gezien dat de kerk gebouwd werd. Met ‘kwartjes en dubbeltjes’ hadden ze eraan meebetaald. Dierbare momenten hadden ze er beleefd. Velen voelden zich na de sluiting ontheemd. Gelukkig bleef nog de Lourdeszaal. In een kleine groep kon men er samenkomen voor een viering en nadien een kop koffie. Voorlopig zal gebruik van de Lourdeszaal en van het Ariënshuis blijven bestaan. Maar de verkoop (onder voorbehoud goedkeuring van het bisdom) brengt veranderingen. Daarom hebben we in de afgelopen dagen geprobeerd allen die betrokken zijn bij Lourdeszaal en Ariënshuis persoonlijk te informeren over de verkoop.  Tientallen brieven bezorgd, telefoontjes gepleegd. Ontelbare mailberichten zijn aan betrokkenen gestuurd.  We hebben hen vanuit het bestuur op de hoogte willen brengen van de veranderingen opdat er begrip mag zijn.  

Wat blijft behouden? 

Bij de verkoop aan de heer H.B. Wijlens  is beschreven dat de beeldbepalende uitstraling van het kerkgebouw én de toren voor de toekomst behouden zullen blijven. Daarbij wordt ook recht gedaan aan hen die de Lourdeskerk als hun huis hebben ervaren. Ook zal conform de wens van parochianen in de nieuwe situatie een plek blijven om een kaars op te steken bij het Mariabeeld. Deze voorwaarden bij verkoop én de officiële erkenning van het kerkgebouw als gemeentelijk monument, zullen ervoor zorgen dat de Lourdeskerk een passende plek in Haaksbergen zal blijven behouden.  

Blog

Zondag 21 februari horen we in de kerk hoe Jezus na zijn doop door de Geest de woestijn ingedreven werd (Mc. 1, 12-15),. Hij kon daar blijkbaar niet aan ontsnappen. Hij moest. Gedreven als hij was. Hij werd er door Satan op de proef gesteld en leefde er te midden van de wilde dieren. En de engelen dienden hem. Dat staat er ook nog bij. Het klinkt als een sprookje over de strijd tussen goed en kwaad.

Lees meer...

Kerkbijdrage

 

 

Vrijwilligers


Jeugdkerk


Vastenactie

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pacratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact


Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis

Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden


Maandag: 

Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*