Banner website algemeen Kerken 1024x368

Nieuwsbrief pastoraal team Zuidoost Twente

Woensdag 30 september 2020

Gedurende Corona-crisis

 

 logo LEH

 

Laatste ontwikkelingen Corona

 

Waarom in kerken wel met meer dan dertig?

Het kabinet heeft deze week bepaald dat we in de binnenruimte maar met dertig mensen mogen samen zijn. En buiten met veertig. De kerken zijn van deze nieuwe maatregel uitgezonderd. Wij mogen met zoveel mensen samenkomen als binnen de 1.5 m maatregel past.

Voor de kerken verandert er deze drie weken niks. Waarom is dat eigenlijk? De minister president zei het eerder in een kamerdebat zo:

"Hier geldt dat je grondwettelijk gezien, vanwege de godsdienstvrijheid, niet in algemene zin religieuze bijeenkomsten kunt verbieden". Hij verwees naar artikel 6 van de grondwet, waarin het recht op vrijheid van godsdienst en levensovertuiging is vastgelegd.

Niet dat kerken, moskeeën en andere religies tijdens bijeenkomsten volledig hun gang kunnen gaan. Dit recht geldt binnen de huidge algemene maatregelen: 1.5 m afstand houden binnen en buiten. Handen wassen. Niet samen zingen. En thuis blijven als je klachten hebt. Of als je in contact was met iemand die besmet is. Gewoon doen!

Het is ons de afgelopen periode goed gelukt. Onder onze kerkgangers ligt het aantal besmettingen heel erg laag.

Laten we ons opnieuw heel strikt aan de maatregelen houden. Ons recht om 'in gemeenschap ons geloof te belijden' is altijd ook een plicht. Te zorgen in het algemeen belang dat vele anderen in de sport en de horeca niet langer de strenge ruimte-beperking hoeven mee te maken. En dat straks de werkers in de zorg niet overbelast worden.

Goede moed!

Paul Daggenvoorde

 

 

Uitreiken heilige Communie in de Eucharistieviering en Communieviering

 

21 September jl. ontvingen wij een brief van het bisdom. Heel in het kort gaat het over het volgende.

-              Er kunnen weer communievieringen plaatsvinden onder leiding van een diaken of pastoraal werker met een actuele zending van de bisschop.

-              Naast priester, diaken of pastoraal werker kunnen in eucharistie- en communievieringen anderen (lector, acoliet/oudere misdienaar of koster) – waar nodig - assisteren bij het uitreiken van de H. Communie.

                Locatieraden en beheercommissies zijn gevraagd hiervoor de nodige voorbereidingen te treffen. Het pastoraal team zal voor uitvaarten – wie ook de voorganger is – blijven inzetten op gebedsvieringen. Met gebedsvieringen kunnen we immers beter tegemoet komen aan persoonlijke wensen van veel families. Qua vormen sluiten ze vaak beter aan bij de manier waarop nabestaanden in onze tijd in het leven staan. Waar in een gewone weekendviering door een pastoraal werker wordt gedoopt, zal de weekendviering een gebedsviering zijn (Overdinkel, Sint Jan en Jacobus Enschede). Overige vieringen, waarin pastoraal werkers van het team voorgaan, kunnen weer in Communievieringen worden omgezet. Het pastoraal team zal – als alle voorbereidingen getroffen zijn – hiervoor opnieuw door het rooster lopen om te zien wat weer terug omgezet wordt.

 

 

Vanaf volgend weekend (10/11 oktober) opnieuw reserveren en registreren

Vieringen gaan door, zoals we het de afgelopen weken gedaan hebben. Wel vraagt het pastoraal team de locaties – voor zover dit niet al gebeurde – parochianen weer te registreren. Dit om onze maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen en in geval van uitbraak aanwezigen snel te kunnen informeren. Dit betekent, dat u wordt gevraagd vanaf volgend weekend (10/11 oktober) weer te reserveren voor vieringen óf zich te laten registreren bij de ingang van de kerk.

Voor Maria Vlucht is dit als volgt geregeld:

 Glanerbrug

O.L.Vrouwe

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op woensdag tussen 9.00-11.00 uur via het secretariaat: 053 461 12 32.

Lonneker

Jacobus

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  óf op vrijdag tussen 9.00 en 11.00 uur via het secretariaat: 053 435 93 77.

Losser

H.M.Geboorte

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op maandag t/m vrijdag tussen 10.00 en 12.00 uur via het secretariaat 053 538 12 24.

Overdinkel

Gerardus / Overkant

Reserveren per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. óf telefonisch op vrijdag tussen 10.00 en 11.30 uur via het parochiecentrum 053 538 13 04 óf via Marietje Röring 053 538 79 16 of Mia de Vries 053 538 50 16.

Voor Enschede is dit als volgt geregeld:

Jacobus

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar

Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Jan

U stuurt in de week voorafgaand aan de viering vóór vrijdag een e-mail naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Indien u geen e-mail ter beschikking heeft mag u op de vrijdag voorafgaand aan de viering tussen 11.00 en 12.00 uur José Heitbrink bellen op 053 431 62 09.

Jozef

U hoeft niet te reserveren. U kunt zich voor aanvang van de viering laten registreren bij de ingang. Nota bene: Voor 4 oktober zijn alle plekken gereserveerd voor een Eerste Communieviering. Zie artikel hieronder.

 

Voor de Franciscusparochie:

Houdt de locale media in de gaten voor de wijze van reserveren of registreren.

 

 

Bijzondere vieringen komend weekend

 

Sint Franciscusviering Haaksbergen verplaatst naar Pancratiuskerk

Zondag 4 oktober, 9.30 uur

De Franciscusviering die aanvankelijk gepland stond in de openlucht bij de muziekkoepel op het Scholtenhagen, is verplaatst naar de Pancratiuskerk. De parochie had deze bijzondere Eucharistieviering op 4 oktober graag in de open lucht willen vieren. Dicht bij de natuur die door de heilige Franciscus bezongen wordt. De Pastoraatsgroep van onze parochie had alle voorbereidingen getroffen. De vergunning voor de feestelijke bijeenkomst op park Scholtenhagen was bij de gemeente aangevraagd en was verleend. Het draaiboek was tot in de kleinste details uitgewerkt, maar in de huidige weersomstandigheden is besloten de viering te verplaatsen naar de Pancratiuskerk op de Markt.

4 Oktober is dit jaar een bijzondere dag. Op deze zondag zal paus Franciscus in Assisi zijn derde encycliek ‘Fratelli Tutti’ (Allen broeders) zal lanceren. Vijf jaar geleden lanceerde de paus de ‘milieu-encycliek’ ‘Laudato Si’ (Geprezen zijt Gij). Deze titel was ontleend aan St. Franciscus’ Zonnelied waarmee de schepping bezongen wordt. Het ‘Zonnelied’, of het ‘Loflied op de schepping’ is het bekende gebed van Franciscus. Hij schreef de tekst vermoedelijk op het einde van zijn leven schreef, in de lente van het jaar 1225. Deze heilige, die bijna 800 jaar geleden leefde, is tot op de dag van vandaag de ‘inspirator’ van velen. Een heilige van deze tijd.

Onze parochie die de naam van Franciscus van Assisië draagt, viert zondag 4 oktober de feestdag van zijn patroonheilige. Een bijzonder feest. We nodigen u graag uit om zondag dit feest in de Pancratiuskerk met ons te vieren.

 

 

Vieringen Eerste Communie en Startviering Vormsel komende zondag 4 oktober in Enschede gaan ‘gewoon’ door

 

In Enschede vindt komende zondag 4 oktober om 11.00 uur in de Sint Jozefkerk de Eerste heilige Communie plaats van enkele kinderen uit de Jacobusparochie en Glanerbrug. In de Sint Janskerk vindt om 10.00 uur een Startviering plaats voor de Vormelingen. In deze viering zullen tevens drie kinderen worden gedoopt. Deze vieringen gaan ‘gewoon’ door. Alle beschikbare plaatsen in beide kerken zijn wel al gereserveerd voor betrokkenen. Overige parochianen en belangstellenden die zondag naar de kerk willen gaan verwijzen wij naar de eucharistieviering in de Jacobuskerk. Hiervoor kun je reserveren via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. . Dan ben je zeker van een plaats. Je kunt je ook laten registreren bij de ingang voor de viering.

 

 

Contact met pastoresteam

Pastoor Paul Daggenvoorde:                      Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 391 70 407

Parochievicaris Willy Rekveld:                   Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 208 74 866

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 412 52 558

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 300 98 833

Pastoraal werker:                                           Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. , 06 389 03 999

 

Websites parochies:

www.mariavlucht.nl

www.katholiekenschede.nl

www.franciscusparochie.nl

 

Facebookpagina’s parochies:

www.facebook.com/Mariavlucht

www.facebook.com/JacobusEnschede

www.facebook.com/franciscusparochieboekelobuursehaaksbergen

 

 

Blog

#ikdoenietmeermee... ‘Wat denkt u van het volgende? Iemand had twee zonen. Hij zei tegen de een: ‘Jongen, ga vandaag in de wijngaard aan het werk.’ De zoon antwoordde: ‘Ik wil niet,’

Lees meer...

Kerkbalans

 

 

Vrijwilligers


Jeugdkerk


Sternet


 

Laatste dienst

  
Film camera

 

H.H. Bonifatiuskerk

 

Marcellinuskerk

 

Buurse 2

Maria Praesentatie

Klik op fotos voor meer info

 

Pancratiuskerk

Pacratiuskerk

 

052234 Sonderenstraat Lourdeskerk 03

Lourdeskerk

Contact

 

Centraal Secretariaat Alphons Ariënshuis
Sonderenstraat 55, 7481 HB Haaksbergen
Telefoon: 053 - 574 39 29
E: secretariaat@franciscusparochie.nl
Banknummer: NL87RABO0118098802

Klik hier voor contactformulier

Openingstijden

 

Maandag:  Gesloten
Dinsdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Woensdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Donderdag: 9.30 uur - 11.00 uur
Vrijdag: Gesloten
Zaterdag Gesloten
Zondag: Gesloten

Nieuwsbrief Parochie

*Verplicht in te vullen
E-mailadres*
Naam en achternaam*